5 Dec 2011

Mogu li da se prebacim u vašu školu plesa?

Dešava se da se jave devojke koje su već pohađale časove plesa u nekoj drugoj školi i sada žele da se prebace kod nas. Evo dok ovo pišem jedna mi se javila, pa je red da kroz ovaj post obuhvatim odgovore za sve :) Razloga za prelazak je puno - promena mesta boravka, pauza u treniranju od par meseci ili godina, neodgovarajući stil rada u pethodnoj školi, termini časova koji više odgovaraju, prekid rada prethodne škole itd. Pitanje je redovno isto – ja sam trenirala toliko i toliko da li mogu da se ubacim kod vas u odgovarajuću grupu?

288635_196975997042261_100001895878484_478893_971729647_o

Ono što uvek pitam devojke je gde su učile ples, jer su metode rada u školama različite. Već sam imala nekoliko slučajeva kada su devojke trenirale duže vreme negde, ali nisu naučile ni jedan pokret pravilno usled činjenice da se u prethodnoj školi odmah plesalo, bez postupnog i detaljnog učenja tehnike. Kod nas se tehnika veoma ceni. Od osnovnih pokreta radimo svaki polako i detaljno dok ga svi savršeno ne uvežbaju. To kasnije olakšava plesanje kombinacija, a u grupnim koreografijama nema problema u usklađivanju, jer su svi naučili pravilno i identično. Najteže je ispraviti pogrešno naučeno, naročito ako vas je neko prethodno ubedio da je to pravilno.

Druga stvar koja se često javlja kao problem su ruke. Trudimo se da od prvog časa počnemo da učimo da kontrolišemo ruke i učinimo ih elegantnim ukrasom. Neke devojke budu iznenađene što se na to uopšte obraća pažnja, jer su navikle na malo grublji način rada. Kod nas se gaji kultura ženstvenosti i elegancije. Moraćete da naučite da kontrolišete ruke, ako želite da se bavite orijentalnim plesom.

Razloga za menjanje škole jeste puno, ipak činjenica je da se iz dobrih škola retko odlazi. Ako odlazite iz svoje škole razmislite koji su razlozi za to i budite spremni da se eventualno suočite sa novim načinima rada. Po sebi znam da je biranje instruktora veoma delikatan posao. Kao i biranje recimo zubara. Instruktor plesa je osoba kojoj dajete svoje vreme, novac i poverenje i očekujete najbolje. Časovi plesa ne smeju biti samo puki časovi plesa, već jedno celokupno kulturno, mentalno i fizičko iskustvo koje će vam pružiti najbolji užitak i utočište od svakodnevice.

Sve devojke su bez obzira na iskustvo dobrodošle u našoj školi. Ipak, dužina prethodnog treniranja nije garancija za upadanje u neku stariju grupu. Ono što je uslov jeste pravilno izvođenje svega što je ta grupa do tad naučila. U suprotnom moraćete da se vratite korak unazad i naučite ono što ste propustile. Znam da nekad nije prijatno otkriti da nešto što ste mislile da radite kako treba nije dobro, ali ovo je itekako bitno. Prvo, pogrešnim izvođenjen određenih pokreta možete da se povredite. A drugo ispašće smešno ako svi znaju da rade nešto u grupnoj koreografiji, a vi ne.

Iz svih ovih razloga na pitanje ‘da li mogu da se ubacim tu i tu grupu’ moj odgovor je uvek isti. Dođite na jedan trening i odradite ga s nama. Tako ćemo obe moći da vidimo kako se uklapate, da li ste na višem ili nižem nivou od onog što ste mislile i da nađemo odgovarajuće mesto za vas. Druga opcija je da uzmimate privatne časove ili da uzmete nekoliko privatnih časova da popravite neke nedostatke i sustignete željenu grupu ukoliko vam fali za malo, pa da se onda priključite njima.

Najbolje je da dođete da vidite čas i atmosferu, da odradite trening i da popričate sa devojkama, naročito sa onih par koje su bile u vašoj koži i nakon toga odlučite da li vam se dopada :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...