20 Jun 2012

Istraživanje o obrazovnoj strukturi orijentalnih i tribal plesačica

Pre par meseci, u saradnji sa Tamarom Đorđević iz plesne grupe Zeina (Niš), pokrenula sam jedno malo istraživanje. Ovo istraživanje imalo je za cilj da otkrije strukturu plesne zajednice na našem govornom području između ostalog u oblasti obrazovanja. Opšte je poznato da prosečni građanin i dalje misli da su orijentalne plesačice ustvari glupačice koje imaju sreću da dobro ‘mešaju’. Tamara i ja smo se bacile u misliju da dokažemo suprotno.

Samo žene i devojke iz našeg studija Salome i Tamarine grupe Zeina mogle bi da dokažu da ova tvrdnja nema veze sa istinom, ali to svakako nije dovoljno za neki veći argument. Anketa je sastavljena tako da se odnosi i na orijentalne i na tribal plesačice, a zatim smo je pustili u promet na net. Uzorak je bio slučajan. Popunile su ga plesačice ne samo iz raznih gradova i škola iz Srbije već i koleginice iz drugih zemalja koje pripadaju našem govornom području. U trenutku zatvaranja ankete za javnosti bilo je 154 popunjena primerka. A sada da pređemo na rezultate:

Od svih ispitanica čak 97% je završilo gimnaziju ili stručnu četvorogodišnju školu, i to sa podjednakim procentom. Samo 3% spada u grupu onih koje su pohađale trogodišnju srednju školu. 87% ispitanica je završilo fakultet ili trenutno studira. Šokantno? Za nas ne, ali za nekoga će možda biti nova informacija. Dakle oni koji se bave orijentalnim plesom u velikoj većini nastavljaju svoje obrazovanje u vodama visokoškolskih ustanova. 42% plesačica je zaposleno. Na prvi pogled ovo deluje kao mali procenat, ali ukoliko u obzir uzmemo i činjenicu da se čak 71% ispitanica nalazi u 20im godinama taj podatak je sasvim u redu. Od ostalih 12% je u 30im, 8% su tinejdžerke, 6% je u 40im, 2% u 50im i 1% deca.

Ono što lično smatram nedostatkom uzorka je to što dobar deo žena koje su zaposlene imaju manje ili nemaju uopšte vremena za internet, pa je moguće da smo tu izgubile određen procenat dama srednjih godina koje bi uticale na rezultate u smislu obrazovanja i zaposlenosti. Ipak ni ova činjenica ne menja bitno stvari, ako uzmemo u obzir da su anketu verovatno popunile upravo one devojke i žene koje su najviše angažovane u svetu plesa u smislu napredovanja, nastupa i sl.

Na kraju jako je interesantna sledeća statstika. Samo 16% ispitanica na časove plesa dolazi isključivo rekreativno, kao zamena za neku drugu fizičku aktivnost, bez interesovanja za teoriju plesa. Primetila sam i kod svojih devojaka da vrlo brzo, već u roku od par meseci, budu uvučene u orijentalni vrtlog i počnu da zapitkuju pitanja o stilovima, značenju pesama ili određenih pokreta. Teško je ostati po strani kada se bavite ovako bogatim plesom.

20% ispitanica ples smatra svojim hobijem, ne opterećuje se previše, ali voli da gleda druge plesačice, uči o novim stilovima i saznaje nove stvari o plesu. I čak 36% devojaka i žena ima neke ambicije vezane za ples. Želi da se usavršava, napreduje, nastupa, a možda jednog dana i nešto više. Za mene je ovo zaista fascinantan podatak. Divno je znati da i same plesačice ples smatraju poljem na kom se mogu usavršavati i napredovati, a ne samo puko ‘mešanje’.

I za kraj zahvaljujem se svima koji su učestovali u anketi. Za sve vas ovi podaci neće biti naročito novi, ali je vaše učestvovanje doprinelo tome da izvučemo validan argument za buduće rasprave sa neznancima, kumovima, svekrvama itd. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...