16 Jun 2012

Ples je za svako telo!

Pre neko veče, dok je u toku bio čas grupe Habiba, jedna prolaznica (sitna ženica srednjih godina) se zaustavila da nas gleda s vrata. Nakon desetak minuta nas je sva oduševljena nahvalila i dodala kako bi nam se vrlo rado pridružila kad bi bila malo gabaritnija. Ja sam pokušala da joj objasnim da vrsta i oblik tela nemaju nikakvu ulogu u plesu, ali ona je ipak insistirala na tome da je njeno telo neadekvatno za naš ples, kao i da se ni jedan Arapin ne bi oženio njom.

Omaris 

Činjenica je da ima dosta ljudi koji tako misle, bez nekog realnog osnova. Naravno ukusi su različiti kad su u pitanju vizuelni parametri tela. Međutim kada se ples posmatra kao harmonija pokreta i emocija, a ne subjektivna lepota tela, to onda uopšte nije bitno. Bilo mi je drago kad sam uvidela da se moje devojke slažu sa mnom, s obzirom na činjenicu da većina njih počne da dolazi na časove sa sličnim predubeđenjima kao i slučajna prolaznica s početka teksta. Devojke su danas u globalu poprilično nezadovoljne svojim fizičkim izgledom usled okrutne propagande, koja nema veze sa životom, ali pomaže potrošačkom društvu da opstane. Većini devojaka je u početku neugodno da otkriju stomak ukoliko nije savršeno zategnut i ravan. Međutim kako vreme prolazi i njihovo samopouzdanje raste jedna po jedna počinju da budu ponosne same na sebe, i neko kilo više ili bilo kakva druga mana koja im je ranije smetala postaje manje važna – barem dok plešu. I stomaci izlaze na svetlost dana.

 

Na nastupu će gledaoca (koji gleda ples, a ne telo plesačice) povući njena energija, lice i lepota pokreta. Lično, imam listu podosta plesačica koje volim, a u njih spadaju dame od onih veoma fit, pa do onih pozamašnih kraljica, koje kad ustanu opčine prostoriju svojim grandioznim šarmom.

533400_318598378222752_1044373127_n

Poenta plesa za prosečnu, za svaku ženu, trebalo bi da znači prihvatanje sebe. Žena bi trebalo da bude srećna u svom telu i da provodi vreme slaveći ga umesto kritikujući. Priložila sam slike dve plesačice i dva plesača, koji me potpuno opčinjavaju svako na svoj način, a uz to su i divne osobe. Potpuno različite građe, ali podjednako predivni na različit način. Mislim da je suvišno pričati dalje kada vidite da je i muškarac sposoban da pleše tako da vam oduzme dah i ostane u pamćenju. Kada gledate takve umetnike na delu zaboravite njihove godine, pol, izgled.. jedino što vidite je njihova strast i ljubav. A to je sve što je potrebno i običnim ženama za ples. Ne mora svako biti profesionalni plesač, ali verujem da svako MORA da pleše, da stvarno oseti svoje telo i upozna sebe.

I da me nateraju da se odlučim za jednu osobu ove četiri – ne bih mogla.

Jer ples ne zavisi od telesnog tipa, već od srca i duše.

168912_1629469131387_4005844_n

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...