14 Nov 2011

Upomoć, moja žena je plesačica!!!

Ovaj tekst je namenjen, pre svega, muškarcima.

Već dosta puta mi se desilo da čujem da devojka krije od tate, dečka, muža ili sina da je počela da se bavi orijentalnim plesom. Pa čak i nekih ženskih bliskih osoba. Ne mogu da kažem da sam potpuno začuđena. Ipak, šta jedna prosečna osoba koja nije imala dodira sa Orijentom zna o ovom plesu? Zna da je kostim otvoren, nakićen, kič, da se vidi stomak koji se trese, zna da se ponekad vrti ‘marama’, da je nastao da zabavi sultana (koji je žene verovatno posle vodio u svoje lične odaje), da je muzika muslimanska i da se to zove ‘trbušni ples’. Ukratko, miks onog što se može videti u prosečnom turističkom restoranu u Turskoj/Egiptu/Grčkoj i scena iz filmova/spotova. Ili još kraće – glupost!

Kao i mnogo drugih stvari i ovaj ples je daleko više od onog što neko ko se u njega ne razume misli. Ali strah je često velika prepreka da shvatimo stvari na pravi način. Postoji jedan sajt koji me je inspirisao da napišem ovaj tekst tzv. Husband of a Belly Dancer Support Group (ili grupa za podršku muževima trbušnih plesačica). Ideja i nije da prozivam zabrinutost ili ljubomoru muškaraca, već da pokušam da im pomognem da razumeju potrebu žena da se bave ovim plesom, kao i da rasvetlim neke neistine zbog koji često dolazi do ovakvih ispada.

Da se razumemo, biti muž/dečko orijentalne plesačice nije lako. Potrebno je da budete pravi muškarac i da stvarno želite da razumete svoju ženu i njena interesovanja pre nego što pređete na osude. U ovom tekstu se neću baviti objašnjenjima o tome zašto orijentalni, a ne trbušni ples, ali ukratko recimo da se izraz trbušni vezuje za predrasude i pogrešnu sliku o plesačici. To vam je dovoljno za sad.

nevena bonafides

Orijentalni ples neće od vaše žene napraviti striptizetu. Iako su kostimi otvoreni, ako malo bolje pogledate, videćete da je prosečna tinejdžerka koja petkom uveče kreće u grad, daleko oskudnije obučena od plesačice. Kostim se najčešće sastoji iz suknje koja pada do poda, ukrasnog pojasa i brusa. Neki kostimi mogu prekrivati stomak posebnom mrežicom (ukoliko je plesačici neprijatno da joj stomak bude otkriven) ili mogu prosto biti sašiveni kao haljine koje prekrivaju celo telo (što zavisi od stila plesa koji se izvodi i preferencija same žene). U orijentalnom plesu nema skidanja u donji veš, a smatra se nepristojnim čak i kada se vidi unutrašnji deo noge i butine (kao recimo kod baleta u plijeu).

Bez pipanja. Jedno je izgledati atraktivno, a drugo dozvoljavati da publika zavlači ruke kojekuda. Žene koje malo dublje uđu u suštinu plesa, uglavnom spontano na sebe prihvate ulogu prosvećivača, onog koji razbija predrasude o plesačicama. S tim u vezi, vaša žena će pre svojim primerom, ponašanjem i pričama da doprinese tome da žene ne dozvoljavaju da ih pipa svako kome se ćefne, kako bi sačuvale čast orijentalnog plesa i svoje dostojanstvo, nego što će se pretvoriti u laku žensku.

Ne sme svako da gledaju moju ženu. Prvo i prvo, vaša žena nije vaše vlasništvo. Druga stvar, ako ćete da birate između žene na kojoj vam svi zavide i žene koje se stidite - šta biste izabrali? A treća stvar, ovaj ples nije izmišljen (!) za sultana i za muškarce. Naprotiv, tradicionalno žene su plesale zajedno, tamo gde muškarcima pristup nije ni bio dozvoljen. Isto tako i danas u publici često bude i više žena nego muškaraca, a uvek volimo da izvučemo i druge žene da plešu sa nama i da se svi dobro zabavimo, mnogo više nego da mi zavodimo njihove muževe, a da one nas mrze.

Neće da pleše za vas? Muškarce zavodljivi pokreti ovog plesa najčešće automatski asociraju na seks. Kada je na sceni ili u svojoj sali gde pleše, žena ne mora da brine o tome, ona se trudi da da svoj maksimum i zna da će je makar neko ceniti zbog toga, uvek se nađe po neko ko uživa u plesu. A kada ste tu samo vi i ako vi gledate na nju kao na seksualni objekat, to je poražavajuće. Isti efekat mogla bi da postigne i samo da se skine u neki lepi donji veš i prošeta kroz kuću. Orijentalni ples zahteva mnogo truda i vežbe, puno ulaganja i zaista nije lako kao što izgleda (mrdni dupetom tamo vamo i gotovo). Ženi je zaista stalo da pokušate da cenite to što ona radi i ako vi to ne možete (a većina muškaraca ne želi ni da pokuša) ni ona neće želeti da pleše za vas.

Nervira vas što troši pare na kostime. S jedne strane to je razumljivo, muškarcima je teško da razumeju i kada žena kupuje svakodnevnu garderobu, a kamoli sad još i neke kostime za ples. Ali to je nešto što je njen hobi i raspiruje njena interesovanja. Sigurna sam i da vi imate svoje poroke u tom smislu (možda televizori, mobilni telefoni, alat za majstorisanje, oprema za automobil, oprema za golf, pecanje ili karte za utakmice). Dozvolite vašoj ženi da ima interesovanja i da se njima bavi. Interesovanja su ono što čoveka čini individuom i ako mu to oduzmete on postaje dosadna školjka.

Naravno, nekad vaša zabrinutost može da bude i opravdana. Postoje žene koje se pod maskom ‘trbušnih plesačica’ bave kojekakvim poslovima. A dame koje neupućene uđu u celu priču, sa željom da nauče par zavodljivih pokreta, zaista mogu pomisliti da to tako treba. Pokažite interesovanje za vašu ženu i njen trud, i nemojte je samo kritikovati, ples je mnogo teži nego što mislite. Ako se bojite za njenu sigurnost možete s njom ići na nastupe i uveriti se i sami u to kakva je publika i atmosfera.

Međutim, nije sve samo negativno za vas u celoj priči. Postoji dosta dobrih strana, koje ne bi trebalo da previdite:

  • Ples je odlična antistres aktivnost, vaša žena biće mnogo bolje raspoložena, a neke negativne emocije koje se skupe tokom nedelje nestaće na treningu.
  • Brzo ćete primetiti kako joj se linija zateže, a figura postaje sve lepša.
  • Imaće gomilu interesantnih priča da podeli sa vama.
  • Ples jako utiče na samopouzdanje, primetićete kako vaša žena prestaje da vas zapitkuje svakih pola sata da li je debela ili izgleda loše. Držanje i kretanje postaće joj graciozniji i ženstveniji.
  • Kupovinja poklona će vam biti drastično olakšana. Sa nekom sitnicom vezanom za Orijent sigurno nećete pogrešiti. Pa čak i ako ne znate šta i gde da uzmete raspitajte se kod neke drugarice s plesa ili instruktora.
  • Imaćete priliku da sa prijateljima izlazite i gledate je kako pleše ili zajedno s njom gledate druge plesačice.
  • Daće vam odličan izgovor da kupite novu kameru, fotoaparat ili kompjuter kako biste zabeležili sve njene nastupe, omiljene pesme i poziranja.
  • Možete da se hvalite drugim muškarcima.
  • Uz sve to ona će vas neverovatno ceniti zbog vaše podrške.

Savet: Orijentalna plesačica bi trebalo da bude zavodljiva, ali i prefinjena. Njen ples može biti elegantan, pa i drzak, ali nikad vulgaran. Ona ima pravo da uživa u pažnji, ali ne i da na orijentalni ples nadovezuje striptiz, ples u krilu ili nešto još gore. Ukoliko se vaša žena ponaša u skladu sa gore navedenim pravilima nemate razloga za brigu. Pokažite da cenite njen rad, ali pre svega verujte joj. Kada ima poverenje i divljenje svog muškarca ni jednoj ženi neće biti potreban drugi. A što se plesa kao mogućnosti prevare tiče citiraću mog dečka: ‘Ako hoće da vas prevari, ona to može i na putu do prodavnice.’

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...