3 Nov 2011

Briga o kostimima za ples



iris on stageSve je više devojaka koje kupuju, šiju ili već nekako kombinuju krpice i od toga sklapaju kostime za ples. Govorim konkretno o orijentalnom plesu, ali znam da i u drugim plesovima takođe postoje kostimi za nastupe, koji su ne baš zanemarljive cene. Svi gledamo kako ti kostimi lepo izgledaju na sceni, divimo se njihovoj raskoši i bojama i naravno želimo da i mi posedujemo nešto slično. Ono što nam niko ne kaže jeste da je tim kostimima potrebna nega i briga, i da nije dovoljno samo ih navući pred nastup ili skinuti posle nastupa, zgurati u neku kesu i ostaviti do sledeće prilike. Bez obzira da li je kostim košta 100e ili 1000e, da bi ostao nov, lep i blistav mora da se održava.
S obzirom na to da su moje učenice uradile svoje prve suknje, osećam obavezu da za njih (ali i sve ostale devojke out there kojima niko nije rekao ništa o ovoj temi) napišem neku reč o tome kako da im kostimi traju što duže.
Kada su u pitanju suknje njih možete i morate da perete. U zavisnosti od materijala možete ih prati i u veš mašini, ali obavezno na programu za svilu, sa nekim blagim praškom za vunu i nežne materijale. Ipak suknje se uglavnom ne prljaju toliko da im je potrebno ozbiljno ribanje, već više neko osveženje zbog mirisa, pa je dovoljno i potopiti ih u kadicu mlake vode sa malo bebi šampona. Izbegavajte vrelu vodu da ne bi došlo do skupljanja materijala ili razlivanja boja. Gnjavite materijal par minuta, a zatim ga dobro isperite u nekoliko navrata.
Za one koji peru pojas i brus – ne stavljajte u mašinu, jer se može desiti da se pojas iskrivi ili punjenje u brusu zgrudva. Brus je naročito važno da perete, jer se na nastupimo znojimo, a on je u direktnom kontaktu sa kožom. Neophodno je održavati higijenu kako bi se sprečila pojava mikroorganizama na unutrašnjoj postavi kostima. Kada perete pojas i brus morate biti naročito pažljivi kako ne biste otkinuli rese ili ogulili šljokice i perlice prišivene za njih. Nakon što ih dobro isperete spustite ih na suv peškir, namestite rese u prirodnu poziciju i ostavite da se osuši. S obzirom da brus i pojas uglavnom upiju dosta vode, za proces sušenja biće potrebno 2-3 dana, ali nakon toga vaš kostim će dobiti novi sjaj.
Kostime nije potrebno, a ni poželjno, prati nakon svakog nošenja, jer bi se u tom slučaju jako brzo pohabali. Ipak potrebno je preduzeti neke mere održavanja. Nakon nastupa nikako ne smete zgurati vlažan kostim u kesu u zaboraviti na njega. Jako će se usmrdeti, zgužvati i postati generalno odvratan (a to je poslednje što želimo našem divnom dragom kostimu). Dobro je da ga prostrete na vazduh kako bi se preko noći izluftirao i osušio. Nakon toga pažljivo ga spakujte i arhivirajte :D Za ovo postoji više varijanti. Kostim možete odložiti u čistu kesu ili kartonsku kutiju. Neke plesačice vole da izbuše rupe na kutiji kako bi se kostimi luftirali i dok stoje odloženi i čekaju sledeći veliki dan. Sa kostimom možete ubaciti i vrećicu neke mirišljave trave i silikonske kuglice koje skupljaju vlagu.
costume by Iris
Moj savet je da ne držite kostime okačene, jer neki materijali ako vise duže vremena mogu da se istegnu, pa samim tim i vaš kostim može promeniti oblik.
Ono što je takođe veliki no-no je prskanje parfema po kostimu. Alkohol koji je sastavni deo parfema može prouzrokovati da šljokice izgube boju. Ako baš želite da naparfemišete kostim uradite to sa unutrašnje strane.
I za kraj pre nego što prvi put izađete na scenu u nekom kostimu, provežbajte malo ples u njemu, kako biste ga ‘osetili’ i videli kako se ponaša :)
Ukoliko neko ima nešto da doda, rado bih čula i eventualno ubacila u tekst :)



Preuzeto sa http://introsfera.blogspot.com/2011/04/briga-o-kostimima-za-ples.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...