17 Nov 2011

Šta je hafla?

‘Hafla’ je arapska reč za okupljanje, porodičnu proslavu, slavlje :) U plesnim krugovima širom sveta ‘hafla’ je prihvaćena kao reč koja označava socijalni događaj na kome se okupljaju plesačice, bilo da su u pitanju početnice ili one profi, da zajedno slave ples i muziku i uživaju u orijentalnoj atmosferi.

belly-dance-art-1-1

Postoje različiti nivoi formalnosti, pa tako imamo ‘hafle’ gde postoji bina i utvrđen redosled tačaka. Publika sedi u neformalnoj atmosferi, jede, priča, a u pauzama i sama ustaje da pleše. Svi prisutni bave se plesom ili su makar ljubitelji, prijatelji i porodice, ali ne i potpuno pasivni posmatrači i kritičari. S druge strane, postoje i manje formalne ‘hafle’ koje su više u formi žurke gde zvanice zajedno đuskaju i uživaju bez podele na izvođač/publika. Ono što je zajedničko svim ‘haflama’ jeste to da svako ima pravo da učestvuje i pleše bez obzira na to koliko ima znanja i iskustva, u zavisnosti od toga koliko ima mesta i kako je koncipiran događaj.

‘Hafle’ su sjajan način da svi oni koji vole da plešu uz orijentalnu muziku, a nemaju gde, kao što je to slučaj u našoj zemlji, dođu i puste korak za svoju dušu, i ja bih rekla lek za tremu, jer svako može plesati u masi bez pritiska zbog od publike. Ponekad se u prostoru gde se održava ceo event postavi mali bazar na kome ljudi mogu da prodaju, kupuju i razmenjuju kostime, velove, nakit, muziku i ostalu plesnu opremu. Sve što svetluca! Vesela žurka za sve koji su orijentalno raspoloženi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...