5 Nov 2012

Mawwal – virtuozna glasovna improvizacija

fairuz Mawwal (izgovara se kao mauel) je arapska muzička forma predstavlja vokalnu improvizaciju na kratak poetski tekst obično 4 do 7 stihova. U par rečenica sam ga pominjala u tekstu o shaabi muzici, a sad sam rešila da napišem i istražim ovaj pojam malo opširnije. Mawwal prethodi pravoj pesmi (pod ‘prava pesma’ mislim na instrumentalno-vokalnu kompoziciju, koja podleže određenim pravilima sličnim zapadnoj muzici). Može se izvoditi uz intrumentalnu pratnju (kanun ili oud). Ukoliko se izvodi bez muzičke podloge tada vokalna virtuoznost pevača dolazi do izražaja. Pevač ima potpunu slobodu da u toku pevanja menja makamate.

Maqamat je množina od maqam (izgovara se kao makam), koji predstavlja melodijski modalitet u tradicionalnoj arapskoj muzici. Maqam na arapskom znači mesto, lokacija ili rang, a u muzičkom smislu predstavlja vrstu melodije. Tehnika improvizacije je ono što određuje visinu i način razvijanja muzičkog dela. Postoji 72 maqamat skale. Maqamat se može realizovati i na vokalni i instrumentalni način, ali ne sadrži ritmičku komponentu. Određeni ritam ponekad predstavlja stil izvođača, ali zavisi samo od njegove izvođačke tehnike i nije odlika maqama kao takvog.

Često mawwalu prethodi kratak taqsim (najčešće instrumentalna progresivna improvizacija, ali ne isključivo). Mawwal skoro uvek počinje layali-jem (improvizovanim pevanjem i ponavljanjem kombinacija reči ya layl, layli, layali, and ya ’ayn – koje znače oh noći, oh oči – što predstavlja veoma česte i značajne fraze u arapskim tekstovima generalno, a u mawwalu naročito. Karakteristično za ovaj muzički oblik je to što se samoglasnici pevaju znatno duže nego inače i na njima se zapravo predstavlja glasovna improvizacija i virtuoznost u svom puom sjjau. Tokom mawwala, prateći muzičari prate pevača i nakon svake fraze ponovo je sumiraju. Po nekad mawwal može da potraje veoma dugo, duplo duže, pa i više, nego prava pesma, a s druge strane to može biti i samo kratak uvod. S obzirom na to da mawwal ima česte i nepravilne promene, gotovo je nemoguće predvideti kada će se završiti i kada će prava pesma zapravo početi.

Mawwal pevaju moćni pevači, koji su u stanju da prikažu snažne vokalne sposobnosti. Najpoznatiji pevači dolaze iz Libana (Sabah, Wadih- al Safi and Fairouz), a danas za najjaču i najpoznatiju mawwal pevačicu važi Najwa Karam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...